ΕΙΣΑΓΩΓΗ.
Ι. Τα συμπόσια των αρχαίων Ελλήνων..
ΙΙ. Το Συμπόσιον του Πλάτωνος (Χρόνος συγ- γραφής – Τίτλωση και σκοπός του Συμπο σίου – Σκηνοθετικά - Τα πρόσωπα - Ο Σω- κράτης)
ΙΙΙ. Φιλοσοφικός Στοχασμός - Μέθοδοι φιλοσο- φικής έρευνας..
ΙV. Λογοτεχνική δημιουργία (Δομή – Αφηγημα- τική τεχνική – Γλώσσα και ύφος)
V. Επιβίωση...
ΠΛΑΤΩΝΟΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟΝ (Κείμενο – Μετάφραση - Σημειώσεις – Υπομνήματα)
Ι. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΜΕΡΟΣ
ΙΙ. ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΜΕΡΟΣ
ΠΡΩΤΗ ΕΝΟΤΗΤΑ.
1. Ο Ἔρωτος ἔπαινος του Φαίδρου.
Από τα περιεχόμενα στον δεύτερο τόμο περιλαμβάνονται η δεύτερη ενότητα, το επιλογικό μέρος, το επίμετρο και τα ευρετήρια.
2. Ο Ἔρωτος ἔπαινος του Παυσανία..
3. ΟἜρωτος ἔπαινος του Ερυξιμάχου.
4. Ο Ἔρωτος ἔπαινος του του Αριστοφά- νους...
5. ΟἜρωτος ἔπαινος του Αγάθωνος..
Η μετάβαση από το πρώτο στο δεύτερο μέρος........
ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΝΟΤΗΤΑ.
1. Ο Ἔρωτος ἔπαινος της Διοτίμας.
2. Ο Σωκράτους ἔπαινος του Αλκιβιάδη.
ΙΙΙ. ΕΠΙΛΟΓΙΚΟ ΜΕΡΟΣ.
ΕΠΙΜΕΤΡΟ.
Η έκδοσή μας του Συμποσίου..
Πλάτων και Αριστοφάνης...
ΕΥΡΕΤΗΡΙΑ.
Πίνακας Αρχαίων Συγγραφέων.
Πίνακας Λέξεων
Ο νεαρός αθηναίος ποιητής Αγάθωνας βραβεύεται στα Λήναια και για να γιορτάσει τη νίκη του κάνει τραπέζι στους φίλους του. Προσκεκλημένοι είναι ορισμένοι από τους εκλεκτότερους νέους της Αθήνας του 5ου π.Χ. αιώνα, ο Φαίδρος, ο Ερυξίμαχος, ο Παυσανίας, ο Αριστοφάνης, μαθητές του Σωκράτη οι περισσότεροι. Λίγο αργότερα θα προστεθεί στους συνδαιτυμόνες και ο ίδιος ο δάσκαλος με τον Αριστόδημο και η βραδιά στο φιλόξενο σπίτι του Αγάθωνα θα περάσει με φαγητό, ποτό και ενδιαφέρουσα συζήτηση. Το δείπνο του Αγάθωνα και όσα ειπώθηκαν εκεί αποτελούν αντικείμενο συζητήσεων στην πόλη την επόμενη ημέρα και για πολλά χρόνια αργότερα. Αυτό είναι το σκηνικό, πολύ οικείο σε όλους, μέσα στο οποίο ο Πλάτωνας τοποθετεί με αφηγηματική μαεστρία έναν από τους σημαντικότερους διαλόγους της ωριμότητάς του, που είναι γνωστός με τον τίτλο Συμπόσιο και πραγματεύεται το θέμα του έρωτα. Οι συμποσιαστές μιλούν για τη φύση και τα έργα του έρωτα, για τον πάνδημο αγοραίο έρωτα και τον ουράνιο έρωτα, για τη διχοτόμηση της ανθρώπινης φύσης σε δύο κομμάτια που το καθένα αναζητεί στη ζωή το άλλο του μισό για να το σφιχταγκαλιάσει και να γίνει ολόκληρο, για τον έρωτα των όμορφων σωμάτων και τον έρωτα των όμορφων ψυχών.