- Γράμματα από μακριά. Γράμμα 1.
Το πρώτο στάδιο της πρώτης επανάσταης
- Γράμματα από μακριά. Γράμμα 2.
Η νέα κυβέρνηση και το προλεταριάτο
- Γράμματα από μακριά. Γράμμα 3.
Για την προλεταριακή πολιτοφυλακή
- Γράμματα από μακριά. Γράμμα 4.
Πώς να πετύχουμε την ειρήνη
- Γράμματα από μακριά. Γράμμα 5.
Τα καθήκοντα της επαναστατικής προλεταριακής κρατικής συγκρότησης
Προσχέδιο του πέμπτου "Γράμματος από μακριά"
Σημειώσεις
Η πρώτη επανάσταση, γεννημένη από τον παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό πόλεμο, ξέσπασε. Η πρώτη αυτή επανάσταση δεν θα είναι, ασφαλώς, η τελευταία.
Το πρώτο στάδιο της πρώτης αυτής επανάστασης, συγκεκριμένα της ρωσικής επανάστασης της 1 του Μάρτη 1917, αν κρίνουμε από τα πενιχρά στοιχεία που διαθέτουμε στην Ελβετία, τέλειωσε. Αυτό το πρώτο στάδιο δεν θα είναι, ασφαλώς, το τελευταίο στάδιο της επανάστασής μας.
Πώς μπόρεσε να συμβεί ένα τέτοιο "θαύμα", μέσα σε 8 μονάχα μέρες -χρονικό διάστημα που ανάφερε ο κ. Μιλιουκόφ στο κομπαστικό τηλεγράφημα του που απηύθυνε προς όλους τους εκπροσώπους της Ρωσίας στο εξωτερικό- να γκρεμιστεί μια μοναρχία που κρατήθηκε αιώνες και άντεξε ακόμη και στα τρία χρόνια των μεγαλειωδών, παλλαϊκών ταξικών μαχών του 1905-1907;
Θαύματα δεν γίνονται στη φύση και στην ιστορία, κάθε όμως απότομη στροφή της ιστορίας, μαζί και κάθε επανάσταση, δίνει ένα τόσο πλούσιο περιεχόμενο, αναπτύσσει τόσο απροσδόκητα ιδιόμορφους συνδυασμούς μορφών πάλης και συσχετισμούς δυνάμεων των μαχόμενων, που στο μυαλό ενός φιλισταίου πολλά πράγματα μπορούν να φαίνονται θαύματα.
Για να γίνει δυνατό το γκρέμισμα της τσαρικής μοναρχίας μέσα σε μερικές μέρες, ήταν αναγκαίος ο συνδυασμός ολόκληρης σειράς όρων κοσμοϊστορικής σπουδαιότητας. Θα αναφέρουμε τους κυριότερους από αυτούς
Στα Γράμματα από μακριά, που συντάχθηκαν το Μάρτη- Απρίλη του 1917 και στάλθηκαν στη Ρωσία, στην Κεντρική Επιτροπή του μπολσεβίκικου κόμματος από την "καταραμένη εξορία" της Ζυρίχης, βρίσκεται ο πυρήνας των θεωρητικών και στρατηγικών θέσεων που αναπτύχθηκαν μετά στις Θέσεις του Απρίλη (που περιέχονται σ' αυτό τον τόμο), στο Κράτος και Επανάσταση και σε όλα εκείνα τα κείμενα από τα οποία πήρε τη γραμμή του το κομμουνιστικό κόμμα και το ρώσικο προλεταριάτο τις παραμονές και στην εξέλιξη της σοσιαλιστικής επανάστασης του 1917. Τα γραφτά αυτά του Λένιν αποδείχνουν και θεμελιώνουν την πραγματική ανάπτυξη και μαζί τη συνέχιση της επιστημονικής του ανάλυσης, πο ήταν πάντα συνεπής και σύμφωνη προς τις ιστορικές εμπειρίες και την επαναστατική πάλη των λαϊκών μαζών.