Οι απαρχές της οικονομικής και πενυματικής ανάπτυξης των Ιωαννίνων (13ος-15ος αι.)

Υπότιτλοι
Ομιλία στην επέτειο της 21ης Φεβρουαρίου 1913 η οποία εκφωνήθηκε ενώπιον του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κυρίου Κωστή Στεφανόπουλου
Ιωάννινα 20 Φεβρουαρίου 2004
εκδοση του δήμου ιωαννιτών
Λέξη/κλειδί
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ
ΚΩΔΙΚΟΣ
KOS04001
ΣΕΛΙΔΕΣ
30
Γενικά

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ, ΚΥΡΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΠΕΔΙΑΔΙΤΑΚΗ

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας,

EΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ του Δήμου Ιωαννιτών, σας καλωσορίζω στην πρωτεύουσα της Ηπείρου.

Της Ηπείρου που αδιάσπαστα συμπλέκεται ο μύθος με την ιστο- ρία: η Δωδώνη, ο Ηρακλής, ο Αχιλλέας, ο Αχέροντας, ο Δευκαλίων, ο Δίας, αλλά και ο Μάρκος Μπότσαρης, ο Αλή Πασάς και η κυρα-Φρο- σύνη, το Σούλι, το Πέτα, το Μπιζάνι, η Πίνδος.

Επιγραμματικά, για την πόλη των Ιωαννίνων, θέλω να σας θυμίσω ότι το 1319, σε χρυσόβουλο του βυζαντινού αυτοκράτορα Ανδρονίκου του Β΄, αναφέρεται ως «άστυ πολλών διαφέρον», που «μεμέστωται οι κητόρων, ακμάζει δε πλούτω και πάσιν άλλοις εναβρύνεται».

Το 1791, σ' αυτή την πόλη με τους τριάντα χιλιάδες κατοίκους της τότε, συμβιώνουν, ειρηνικά. Έλληνες. Εβραίοι και Τούρκοι και στα ε πόμενα τριάντα χρόνια θα φθάσει στο απόγειο της οικονομικής, κοι νωνικής και πνευματικής ακμής της.

Αλλά και η απελευθέρωσή της, στις 21 Φεβρουαρίου 1913, τη βρή κε στην καλή ώρα της οικονομικής και πνευματικής της πορείας.

«Καθρέφτες, με νερά καθάρια και αστραφτερά σαν όνειρο, με χρυσωμένες σκαλιστές κορνίζες όλων των ρυθμών, από τη Βενετία, τα Γιάννινα, τη Λόντρα, το Παρίσι, τη Βιέννη», αναφέρει ο Στρατής Τσίρ- κας στο έργο του «Ακυβέρνητες πολιτείες».

Σήμερα, που η πολυπολιτισμικότητα εξακολουθεί να χαρακτηρίζει τα Γιάννενα, δεν μπορούν, δυστυχώς, να περηφανεύονται για οικονο μική ακμή.

Η αργυροχρυσοχοΐα μας αργοσβήνει.

Έχουμε το 4 του οικονομικά ενεργού πληθυσμού ανέργους, από τα υψηλότερα, αν όχι το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με ότι αρνητικό συνεπάγεται αυτό.

Από το 1915, μια ελβετική εταιρία είχε προτείνει την κατασκευή η- λεκτροκίνητου σιδηροδρόμου, που θα συνέδεε τα Γιάννενα με την Πρέβεζα και η υπόσχεση για σιδηροδρομική σύνδεση της Ηπείρου με την υπόλοιπη Ελλάδα, έχει ακουστεί πολλές φορές από την Αθήνα κι εμείς ακόμη περιμένουμε.

Απευθύνουμε έκκληση προς το αθηνοκεντρικό κράτος μας, να σκύ- ψει με το επιβαλλόμενο ενδιαφέρον για την αντιμετώπιση της ανερ- γίας και των άλλων προβλημάτων της περιοχής που χρονίζουν, για να βγει από τη φτώχεια και την απομόνωσή της.

Σ' αυτό το σημείο όμως, επιβάλλεται να σταματήσω, για να ακού- σετε τον πανηγυρικό για την επέτειο, που θα εκφωνήσει αμέσως τώρα, ο καθηγητής της Βυζαντινής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Κώστας Ν. Κωνσταντινίδης, με θέμα: «Οι απαρχές της οικονομικής και πνευματικής ανάπτυξης των Ιωαννίνων (13ος-15ος αιώνας)».

Γλώσσα
Ελληνικά
Αριθμός αντιτύπων
1
Ψηφιακό αρχείο
Off
Τόπος έκδοσης
Ιωάννινα
Αριθμός έκδοσης
1