Στην ιστορία της πολιτικής θεωρίας δεν υπάρχει, ίσως, άλλη έννοια τόσο παρεξηγημένη -εσκεμμένα ή μη- από αυτή του αναρχισμού. Ο ~κακός~ αναρχικός ταυτίζεται με τον βίαιο, τον τρομοκράτη, το ληστή, τον προβοκάτορα, τον αμοραλιστή, το ναρκομανή, το φρικιό κ.τλ.
Από την άλλη, με την ίδια ευκολία, η εικόνα του ~καλού~ αναρχικού προβάλλεται πάνω στον εστέτ καλλιτέχνη, τον μποέμ διανοούμενο, τον καινοτόμο βουλευτή, τον ριζοσπάστη ιερέα, ακόμα και στον χορηγό επιχειρηματία.
Σε αυτό το βιβλίο ο Μάρρεϊ Μπούκτσιν, με ενεργή παρουσία έξι δεκαετιών στο επαναστατικό κίνημα, δε μάχεται ανεμόμυλους, δεν ψάχνει συνωμοσίες. Ξεκινώντας από το αναρχικό κίνημα της Βορείου Αμερικής αναζητάει την ευθύνη των ίδιων των αναρχικών για αυτή τους την εικόνα.
Αναφέρεται σε ένα κίνημα που εξυψώνει την προσωπική αυτονομία και όχι την κοινωνική απελευθέρωση, που αναζητάει τον εσωτερισμό και όχι τον κριτικό λόγο και τελικά αντικαθιστά την υπεύθυνη στάση με την ελευθερία του συναισθήματος. Από εκεί και πέρα είναι φυσιολογικό, κατά τον συγγραφέα, να μην έχει τη δυνατότητα να μαζικοποιηθεί και να πείσει και, τελικά, να γίνεται εύκολος στόχος για κάθε είδους ~κριτική~.
To «Κοινωνικός Αναρχισμός ή Lifestyle Αναρχισμός» του Murray Bookchin αποτελεί ένα αναπόσπαστο τμήμα του ευρύτερου διαλόγου που έχει ανοίξει μέσα στο σύγχρονο αναρχικό κίνημα. Γραμμένο το 1995, αυτό το δοκίμιο αναδεικνύεται ως ένα κομβικό εργαλείο για μια αναρχική πολιτική που θα βρίσκεται πάντα επίκαιρη. Ως υπενθύμιση του βασικού τετράπτυχου των «αναρχικών αρχών»: της άμεσης δημοκρατίας, του αντι-κρατισμού, του συνομοσπονδιακού κοινοτισμού και του ελευθεριακού κομμουνισμού· ως υπενθύμιση του κοινωνικού χαρακτήρα και προσανατολισμού ενός από τα πλέον δυναμικά και, παράλληλα, αδικημένα ιστορικά κινήματα. [. . .] Ο Murray Bookchin και σε αυτό το άρθρο του προσπαθεί να χτυπήσει την κυρίαρχη κοινωνική αμνησία που έχει πλήξει και κομμάτια των ριζοσπαστών. Οι ιστορικές του αναφορές αλλά και η ευρυμάθειά του βοηθούν προς αυτό το σκοπό.