Θυμάμαι την απίστευτη χαρά μου όταν έμαθα για αυτό το βιβλίο «Η Κουλτούρα Του Κουήρ Πανκ Κινήματος Μέσα Από Τα Φανζίν», αλλά και την αγωνία μου όταν έγραφα στην ομάδα Antifa STR που το έβγαλε. Αγωνία για να προμηθευτώ ένα αντίτυπο, αγωνία για το αν θα υπήρχε ακόμα διαθέσιμο, και αγωνία πότε θα το λάβω. Λίγες μέρες μετά λαμβάνω ένα e-mail από μια κοπελιά, φίλη μου πλέον (εκείνη ξέρει ποιά είναι), και κανονίζουμε για την αποστολή. Δύο εβδομάδες μετά, κρατώ στα χέρια μου το βιβλίο μαζί με ένα σορό καλούδια που είχαν βάλει τα παιδιά στον φάκελο.
Πέρα από την γνώμη μου για την μοναδικότητα αυτής της έκδοσης, πέρα από τον πλούτο του περιεχομένου και επίσης, πέρα από τα δικά μου σχόλια, αντιγράφω το κείμενο παρουσίασης που έγραψαν τα ίδια τα παιδιά της έκδοσης στο fanzinesnet:
Το LGBT (lesbian, gay, bisexual, transsexual) κίνημα σε ΗΠΑ και Καναδά πήρε μορφή από τα τέλη της δεκαετίας του ‘60 μέχρι και τις αρχές τις δεκαετίας του ‘80. Μέσα σ’ αυτά τα χρόνια, το κίνημα θέλησε και «κατάφερε» την ενσωμάτωσή της LGBT κοινότητας στην υπόλοιπη αμερικάνικη κοινωνία. Όμως για να υπάρξει η πολυπόθητη αποδοχή από την κοινωνία, θα έπρεπε το κίνημα να προσομοιωθεί με τη συντηρητική, μέηνστριμ κουλτούρα.
Σε κάποιους-ες δεν άρεσε αυτή η κατάσταση διότι ήξεραν ότι δε χωρούσαν σε έναν «καθώς πρέπει», καταναλωτικό, νομοταγή κόσμο. Ήθελαν άλλον.
Αυτόν τον άλλο κόσμο τον έψαξαν μέσα από την πανκ κουλτούρα. Έτσι θα δούμε εδώ και την πανκ κουλτούρα, σαν ένας χώρο που φιλοξένησε όλες-ους όσες-ους ένιωθαν αποξενωμένες-οι, διαφορετικές-οι, περιθωριοποιημένες-οι από την κατεστημένη κουλτούρα.
Ονομάστηκαν κουήρ (queer=παράξενος-η, πούστης) για να αναδείξουν τη διαφορά τους με τους του LGBT κινήματος της εποχής. Αυτήν την διαφοροποίησή τους την εξέφρασαν μέσα από φανζίν (και όχι μόνο). Τα ζιν σε συνδυασμό με τις μουσικές μπάντες, τις ταινίες, τις αφίσες, τα συνθήματα στους τοίχους, τις συναυλίες, τις εκδηλώσεις, τις διαμαρτυρίες, βαδίζοντας παράλληλα με τη λογική του D.Ι.Υ. (do it yourself), δημιούργησαν ένα πολύ δυνατό κουήρ πανκ κίνημα που επηρέασε και επηρεάζει πολλούς και πολλές παγκοσμίως μέχρι τις μέρες μας.
Μέσα από τα ζιν, εξαπλώθηκε το κουήρ πανκ κίνημα. Όπου υπήρχαν άτομα να γράφουν για τη διαφορετικότητά τους, τα γούστα τους, την οπτική τους έβαζαν το λιθαράκι τους για να μεγαλώσει η κουλτούρα αυτή. Τα ζιν κυκλοφορούσαν εκεί που υπήρχαν εκείνες-οι που τα έφτιαχναν και τα διάβαζαν και αποτελούσαν διέξοδο για τα απομονωμένα άτομα στις επαρχίες.
Το βιβλίο αυτό αποπειράται μια καταγραφή των φανζίν της εποχής (από τα μέσα του ‘80 έως τα τέλη του ‘90) που συνέβαλλαν για να πλαστεί αυτό το κουήρ πανκ κίνημα. Είναι μια ματιά για το πως αναπτύχθηκε η κουλτούρα αυτή, μέσα από τα κείμενα, τις εικόνες, τις ιδέες και τις εμπειρίες που βρήκαμε αποτυπωμένες στα έντυπα αυτά εκείνης της εποχής.
Η διακίνηση γίνεται από στέκια, καταλήψεις κλπ, αλλά και από επιλεγμένα βιβλιοπωλεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Για επικοινωνία: antifastr@yahoo.com
(Ένα μεγάλο ευχαριστώ πάει στην Ε. για το βιβλίο, την επικοινωνία, τις ατέλειωτες κουβέντες και όλα τα υπόλοιπα)