Αρχεία Εμφυλίου Πολέμου

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ
ΚΩΔΙΚΟΣ
SYL00558
ΣΕΛΙΔΕΣ
522
Γενικά

Ο Εμφύλιος Πόλεμος της περιόδου 1944-1949, αποτελεί αναμφισβήτητα μια μελανή σελίδα της ένδοξης Ελληνικής Ιστορίας. Ο πόλεμος αυτός που ακολούθησε αμέσως μετά τον τιτάνιο αγώνα εναντίνα της τότε φασιστικής Ιταλίας και της ναζιστικής Γερμανίας, αλλά και μετά τον επικό αντιστασιακό αγώνα κατά τη διάρκεια της τριπλής κατοχής, προκάλεσε μεγάλα δεινά στη χώρα.

Πιστεύουμε ότι ο Ελληνικός λαός, έχει καταδικάσει τις εμφυλοπολεμικές πρακτικές, καθώς και τις πολιτικές εμπάθειες που οδηγούν στον κατηφορικό δρόμο του εθνικού διχασμού και της μισαλλοδοξίας, δρόμο, που όσες φορές τον διάβηκε στο απώτερο, αλλά και στο πρόσφατο παρελθόν, το τίμημα ήταν ιδιαίτερα βαρύ.

Στον τόμο αυτό δημοσιεύονται έγγραφα της περιόδου του Εμφυλίου Πολέμου στην Ελλάδα 1944-1949, όπως αυτά διασώθηκαν και τηρούντα Αρχεία της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Επίσης, δημοσιεύονται έγγραφα που αναφέρονται στον Εμφύλιο Πόλεμο κ περιήλθαν στη ΔΙΣ από τα Αρχεία άλλων Φορέων.

Τα έγγραφα δημοσιεύονται αυτούσια, χωρίς περικοπή και χωρίς να διορθωθούν τυχόν ορθημαφικά ή συντακτικά λάθη που έχουν, ώστε να μην αλλοιωθεί η πιστότητά τους. Την επιλογή μας για την παρουσίαση αυτσόστων εγγράφων των Αρχείων, υπαγόρευσε η προσπάθεια για αντικειμενική κρίση κατα απόλυτη τεκμηρίωση, απαλλαγμένη από κάθε σχόλια, ώστε ο μελετητής να εξάγει τα δικά του συμπεράσματα. Για λόγους καθαρά τεχνικούς τα έγγραφα έχουν μεταγραφεί στο μονοτονικό, αντί του πολυτονικού στο οποίο είναι γραμμένα.

Στην αρχή κάθε τόμου παραθέτονται, ενδεικτικά, ακριβή φωτοαντίγραφα πρωτότυπων εγγράφων, από τα Αρχεία τα οποία περιλαμβάνονται κειμενογραφημένα στους τόμους, με όλες τις ιδιομορφίες που παρουσιάζουν, όπως παλαιότητα, ύφος, δομή, γλώσσα, σύνταξη, σκοπούς και επιδιώξεις, τρόπο έκφρασης, βαθμό ασφαλείας, με σκοπό να ενημερωθεί το αναγνωστικό κοινό για τη μορφή των πρωτότυπων εγγράφων, τον τρόπο οργάνωσης του Αρχείου και καταχώρισης σε αυτό των εγγράφων σε φακέλους, υποφακέλους και με ειδική αρίθμηση, έτσι ώστε η προσέγγιση και η έρευνα να γίνεται με άνεση και ταχύτητα Ακολουθεί λεπτομερής πίνακας περιεχομένων των εγγράφων που περιλαμβάνει τα απαραίτητα περιγραφικά στοιχεία για κάθε έγγραφο (ημερομηνία, τόπο έκδοσης, εκδότη ή αποστολέα, παραλήπτη, περίληψη και παραπομπή στον αντίστοιχο φάκελο των Αρχείων, όπου υπάρχει το πρωτότυπο, καθώς και τη σελίδα του τόμου για την εύκολη ανεύρεσή του). Στη συνέχεια παραθέτονται αριθμημένα τα έγγραφα κατά χρονολογική σειρά.

Καταβλήθηκε προσπάθεια η ταξινόμηση των εγγράφων να γίνει κατά τέτοιο τρόπο, ώστε τα έγγραφα που αφορούν την κάθε επιχείρηση να βρίσκονται στον ίδιο τόμο. Με βάση την αρχή αυτή τα γεγονότα του έτους 1944 περιλαμβάνονται στον 1ο τόμο, του 1945 στους 10-20, του 1946 στους 2ο-3ο, του 1947 στους 3ο-4ο-5ο-6ο, του 1948 στους 7ο-8ο-9ο-10ο-11ο και του 1949 στους τόμους 12ο-13ο-14ο-15ο και 16ο.

Η Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού με την έκδοση των Αρχείων του Εμφυλίου Πολέμου, επιχειρεί το πρώτο βήμα στην ιστορική κάλυψη της περιόδου αυτής. Μετά την έκδοση των Αρχείων θα είναι δυνατή η πρόσβαση, κάθε μελετητή και ιστορικού, σε όλα τα πρωτότυπα έγγραφα της ΔΙΣ.

Πιστεύουμε ότι η Ιστορία δεν πρέπει να γράφεται «εν θερμώ», η παρέλευση όμως πολλών δεκαετιών από τα γεγονότα, αυξάνει τον κίνδυνο της σύγχυσης ή ακόμη και της λήθης. Πρόθεση της ΔΙΣ είναι να ριχτεί άπλετο φως στην ιστορική μνήμη του Εμφυλίου Πολέμου, γι' αυτό θα συνεχίσει την έρευνα για τη συγκέντρωση και άλλων εγγράφων, προκειμένου να εκδώσει συμπληρωματικούς τόμους. Επιθυμούμε την απόλυτη διαφάνεια για τα αρχεία μας και είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε κάθε καλοπροαίρετη κριτική.

ΑΘΗΝΑ Μάιος 1998

Αντιστράτηγος ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΥΡΟΧΡΗΣΤΟΣ Διευθυντής ΔΙΣ/ΓΕΣ

Γλώσσα
Ελληνικά
Αριθμός αντιτύπων
1
Ψηφιακό αρχείο
Off
Τόπος έκδοσης
Αθήνα
Αριθμός έκδοσης
1
Τόμος/Αριθμός
16/16