The Balkan Anarchist Network

Περιεχόμενα

The Balkan Anarchist Network
Balkanska anarhisticna mreza
Balkanska anarchisticka mpeza
Το Βαλκανικό Αναρχικό Δίκτυο
Reteaua anarhista balcanica
Rrjeti anarkist ballkanik
Das anarchistische Netzwerk im Balkan
Photo Documentation

Λέξη/κλειδί
ΕΚΔΟΣΕΙΣ
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ
ΚΩΔΙΚΟΣ
SYL00452
ΣΕΛΙΔΕΣ
224
Γενικά

Το πρώτο Βαλκανικό Αναρχικό Φεστιβάλ Βιβλίου πραγματοποιήθηκε από τις 27 έως τις 30 Μαρτίου 2003 στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας. Διεξήχθη τόσο δημόσια, σε πλατεία, όσο και στην κατάληψη Μετέλκοβα. Στο φεστιβάλ υπήρχαν πάγκοι με βιβλία, χαριστικό παζάρι και συλλογική κουζίνα. Οι βραδινές παρουσιάσεις έγιναν σε κλειστό χώρο. Το Σάββατο, 29 Μαρτίου 2003, οι συμμετέχουσες/ντες στο φεστιβάλ συμμετείχαν σε πορεία ενάντια στον πόλεμο στο Ιράκ. Υπήρξαν πολλές πρακτικές δυσκολίες, λόγω των περιοριστικών πολιτικών για την έκδοση ταξιδιωτικών θεωρήσεων και των αυστηρών συνοριακών ελέγχων. Η πρεσβεία της Σλοβενίας δεν χορήγησε βίζα σε συντρόφισσες/ους από τη Βοσνία, Κροάτες αντιμετώπισαν προβλήματα κατά τη διέλευση των συνόρων ενώ απαγορεύτηκε στα σύνορα η είσοδος αναρχικών από την Ουγγαρία και τη Ρουμανία.
Οι ακόλουθες ομάδες και οργανώσεις είτε συμμετείχαν στο φεστιβάλ είτε το υποστήριξαν:
Συλλογικότητα A-activist (Τιμισοάρα/ Ρουμανία),
Act/You&Me (Κροατία),
Αναρχική εκδοτική πρωτοβουλία και ντίστρο AK47/DHP (Κροατία),
A-Moravia (Τσεχία),
Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία ASI (Σερβία),
Αναρχοφεμινιστική Δράση / Anfema (Κροατία),
Αντιεξουσιαστική Κίνηση Θεσσαλονίκη 2003 (Ελλάδα),
Αντιφασιστική Δράση Ζάγκρεμπ (Κροατία),
Αναρχικό Μέτωπο (Κραϊόβα, Ρουμανία),
Αυτοδιαχειριζόμενο Κοινωνικό Κέντρο Via Volturno (Ούντινε, Ιταλία),
Τσεχοσλοβακική Αναρχική Ομοσπονδία (Τσεχία και Σλοβακία),
Αναρχική ομάδα Germinal - FAI (Ιταλία),
Αναρχοκομμουνιστική Ομοσπονδία (Ιταλία),
Infoshop Γκρατζ (Αυστρία),
Αναρχική Πρωτοβουλία της Ριέκα (Κροατία),
Αναρχική βιβλιοθήκη Skratova Citalnica (Σλοβενία),
Κοινωνική Αναρχική Ομοσπονδία (Σλοβενία),
Αναρχικό Μέτωπο Ζαντάρ (Κροατία).
Έτσι αναπολούν το φεστιβάλ αναρχικοί από τη Σλοβενία:
Πήγε πολύ καλά. Συμμετείχαν περίπου 70 συντρόφισσες και σύντροφοι από οκτώ χώρες: τη Σλοβενία, την Κροατία, τη Σερβία, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Τσεχική Δημοκρατία. Η είσοδος συντρόφων/ισσών από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τη Ρουμανία εμποδίστηκε στα σύνορα, αλλά τουλάχιστον οι τελευταίοι μπόρεσαν να συμμετάσχουν από μακριά στο γράψιμο της τελικής κοινής ανακοίνωσης. Το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της πόλης και στη Μετέλκοβα, το διάσημο αυτόνομο πολιτιστικό κέντρο και κατάληψη. Η τοπική οργάνωση του φεστιβάλ έγινε από την Κοινωνική-Αναρχική Ομοσπονδία (SAF) και από τον κόσμο που εκείνη την εποχή δράστηριοποιόταν με αναφορά στις καταλήψεις της πόλης. Μεταξύ των ομάδων που συμμετείχαν ήταν επίσης η ΑΚ της Θεσσαλονίκης, που κάλεσε σε στήριξη των κινητοποιήσεων ενάντια στη σύνοδο κορυφής κατά της EE που θα πραγματοποιόταν αργότερα εκείνη τη χρονιά, στις οποίες συμμετείχαν τελικά πολλοί σύντροφοι από την πρώην Γιουγκοσλαβία. Οι συμμετέχουσες/ντες στο φεστιβάλ συμμετείχαν επίσης στην αντιμιλιταριστική διαδήλωση στην πόλη ενάντια στον πόλεμο στο Ιράκ. Τέλος, η συνέλευση των συμμετεχόντων/ουσών πρότεινε το επόμενο φεστιβάλ βιβλίου να διοργανωθεί στη Σόφια ή στο Βελιγράδι. [. . .] Το σημερινό βαλκανικό δίκτυο υλοποιεί αυτό που οι αναρχικές/οί στην περιοχή μπορούσαν μόνο να ονειρευτούν στα τέλη της δεκαετίας του 1980, "[ένα] δίκτυο Ανατολής-Ανατολής [που] θα επέτρεπε επίσης την επικοινωνία εκφράσεων αλληλεγγύης και έτσι θα μας έδινε την απαραίτητη δύναμη και θάρρος για να αφοσιωθούμε στην πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική ελευθερία στις ανατολικοευρωπαϊκές χώρες".
Βασίζεται στις επαφές που έγιναν τη δεκαετία του 1990, όταν σε πολλές χώρες της περιοχής δημιουργήθηκαν οι πρώτες αναρχικές ομάδες, στη Βουλγαρία επανιδρύθηκε η αναρχική ομοσπονδία και εν μέσω ενός βάναυσου πολέμου, αναρχικοί/ές στην πρώην Γιουγκοσλαβία προσπαθούσαν να πλησιάσουν η μία τον άλλον, αψηφώντας τη λογική του πολέμου και του εθνικισμού. Στη δεκαετία του 2000, αναρχικοί/ές σε όλα τα Βαλκάνια άρχισαν να οργανώνουν κοινές δράσεις και καθιέρωσαν το Βαλκανικό Αναρχικό Φεστιβάλ Βιβλίου ως ετήσιο σημείο συνάντησης.

Γλώσσα
Αγγλικά
Αριθμός αντιτύπων
2
Ψηφιακό αρχείο
Off
Τόπος έκδοσης
Βαλκάνια
Αριθμός έκδοσης
1