- Θεόδωρος Σαμπατακάκης, ~Δικτατορία Μεταξά, η καταστροφική υποχώρηση των θεσμών~
- Κατερίνα Παπακωνσταντίνου, ~Κατασκευάζοντας την εικόνα του |Μεγάλου ηγέτη|: προπαγάνδα και ιδεολογία της 4ης Αυγούστου~
- Βαγγέλης Αγγελής, ~Εθνική Οργάνωση Νεολαίας (ΕΟΝ), 1936-1941~
- Κατερίνα Παπακωνσταντίνου, ~Η ΕΟΝ δια χειλέων Μεταξά~
- Στάθης Κουτρουβίδης, ~Αριστερά και μεταξικό καθεστώς~
- Γιώργος Καραγιάννης, ~Εκκλησία και δικτατορία: η ανοιχτή παρέμβαση του Μεταξά στην εκλογή αρχιεπισκόπου, η έκπτωση του Δαμασκηνού και η ανάδειξη του Χρύσανθου~
- Βαρβάρα Γεωργοπούλου, ~Το θέατρο τη μεταξική περίοδο~
- ~Τάδε έφη...~ (επιλογή κειμένων και λόγων του Ιωάννη Μεταξά, σε επιμέλεια Κατερίνας Παπακωνσταντίνου)
Έχοντας την πλήρη στήριξη του βασιλιά Γεωργίου Β| ο Ιωάννης Μεταξάς επέβαλε στη χώρα δικτατορικό καθεστώς στις 4 Αυγούστου 1936. Μέσα από τις σελίδες του αφιερώματος αυτού ξετυλίγονται οι σημαντικότερες πτυχές της ιδεολογίας, της προπαγάνδας και της αισθητικής του τετραυγουστιανού καθεστώτος.
Το Νέο Κράτος, όπως το αποκαλούσαν οι εμπνευστές του, ήταν αποτέλεσμα της πολιτικής αστάθειας, της αδυναμίας των πολιτικών κομμάτων να σχηματίσουν κυβέρνηση και της διεθνούς οικονομικής και πολιτικής συγκυρίας. Κράτος αντικομμουνιστικό, αντικοινοβουλευτικό και ολοκληρωτικό, προσπάθησε να μιμηθεί τα σύγχρονά του φασιστικά καθεστώτα μέσω ενός θεσμικού πλαισίου το οποίο στερούσε τις συνταγματικές ελευθερίες του λαού και χαρακτηριζόταν από τον συγκεντρωτισμό των κρατικών εξουσιών, τη δημιοργία ενός; ισχυρά ελεγχόμενου και πειθαρχημένου κινήματος νεολαίας και την καταστολή κάθε κοινοβουλευτικής δραστηριότητας.
Με ιδεολογικές εκφάνσεις συγκεχυμένες και αντιφατικές, η δικτατορία της 4ης Αυγούστου ευαγγελίζοταν τον Τρίτο Ελληνικό Πολιτισμό, ενώ μέσω μιας συστηματικής μαζικής προπαγάνδας, η οποία διάβρωνε κάθε κοινωνική δραστηριότητα, στόχευε στην υποχρεωτική οργάνωση της νεολαίας, στην ΕΟΝ (Εθνική Οργάνωση Νεολαίας) και προέβαινε στην δίωξη των αντιφρονούντων, στον πλήρη έλεγχο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης μέσω της αυστηρής λογοκρισίας και στη διοργάνωση μαζικών εκδηλώσεων που υμνούσαν το καθεστώς και τον αρχηγό του. Στο κοινωνικό και οικονομικό τομέα, η πολιτική του κράτους μέσω μέτρων τα οποία προσέβλεπαν στη λαϊκή στήριξη. Στις τέχνες η κρατική παρέμβαση ήταν ιδιαίτερα αισθητή και εντατική. Μέσω των ιδεολογημάτων για "αναγέννηση" και "αναζωογόνηση του Ελληνισμού" ο Μεταξάς προσπάθησε να κατευθύνει την καλλιτεχνική δημιουργία και να ασκήσει πολιτιστική πολιτική.
Το τέλος της δικτατορίας επήλθε με τον ελληνοϊταλικό πόλεμο και τον θάνατο του Μεταξά. Άνθρωπο ωστόσο που συνδέθηκαν με το καθεστώς της 4ης Αυγούστου συνέχισαν να κατέχουν σημαντικές θέσεις, ενώ η σχέση του βασιλιά με την επιβολή της δικτατορίας στοίχειωσε την πολιτική ζωή της χώρας κατά την διάρκεια της Κατοχή και της άμεσης μεταπολεμικής περιόδου.