ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Ρανιέρο Παντσιέρι
ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ
1. Ανταγωνισμός και ολιγοπώλιο
2. Κριτική του νεοκαπιταλισμού
3. Ορθολογικοποίηση και οικονομικός υπολογισμός
4. Ορθολογισμός στο εργοστάσιο
5. Κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο
6. Τεχνολογία και αγορα
7. Ολιγοπώλιο, τεχνική, κράτος
8. Παραγωγή και κατανάλωση
9. Μερικες διαπιστώσεις
10. Πολιτική κατάσταση του προλεταριάτου
Αντόνιο Νέγκρι
Ο ΚΕΫΝΣ ΚΑΙ Η ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑ ΤΟΥΣ
1. 1929 και σύγχρονο κράτος
2. Η επίδραση του 1917 στη δομη του κεφάλαιου
3. 1929, η εργατικη τάξη μέσα στο κεφάλαιο
4. Το κοινωνικό κράτος στην καπιταλιστική αναδόμηση
Μάριο Τρόντι
Ο ΛΕΝΙΝ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ
Εισαγωγή:
«.. Η απελευθέρωση του ατόμου, άρα και του ελεύθερου χρόνου δεν είναι δυνατή χώρες την απελευθέρωση της εργασίας, εκει βρίσκεται η ρίζα της αλλοτρίωσης στην υποταγή της ζωντανής εργασίας στην αντικειμενοποιημένη, νεκρη εργασία......»
Κ. Μαρξ:
«Σαν κεφάλαιο καθ' εαυτό η αυτόματη μηχανή έχει καπιταλιστικ τη θέληση και συνείδηση »
Ρανιέρο Παντσιέρι:
«... Δηλαδή, επαναλαμβάνω, δεν υπάρχει στην καπιταλιστική χρήση των μηχανων μια αντικειμενική τεχνολογική εξέλιξη, και θα στάδιο τεχνολογικής ανάπτυξης είναι ταυτόχρονα ενίσχυση της εξουσίας του κεφάλαιου, του δεσποτισμού του κεφάλαιου πάνω στη ζωντανη εργατική δύναμη......»
Αντόνιο Νέγκρι:
«... Παράδοξα το κεφάλαιο έγινε μαρξιστικό, ή τουλάχιστο έμαθε να διαβάζει το «κεφάλαιο», ... Ο κομμουνισμός του κεφάλαιου μπορεί να απορροφήσει οποιαδήποτε αξία στην κίνησή του, και να εμφανιστεί σαν την ολοκληρωμένη μορφή της κοινωνικής ορθολο γικότητας της ανάπτυξης αυτό που δεν θα καταφέρει ποτε είναι να κάνει δική του την ιδιαιτερότητα που αντιπροσωπεύει ο εργά της: το μίσος του για την εκμετάλλευση, τον μη ελεγχόμενο χαρακτήρα του, σ' όποιο επίπεδο ισορροπίας κι αν βρίσκεται, μια και αποτελεί το πρόγραμμα της καταστροφής του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγης...... »
Μάριο Τρόντι «...Βρισκόμαστε σε μια εποχή όπου αυτό που θα πρέπει να ανακατ λύψουμε δεν είναι η πολιτική οργάνωση της προωθημένης πρωτο- πορείας, αλλά αυτής της συμπαγούς κοινωνικής μάζας στο σύνολό της, που έγινε η εργατική τάξη την εποχή της μεγαλύτερης ιστο ρικής της ωριμότητας...... «Σ' αυτό το στάδιο αξίζει τον κόπο να πείσουμε το Μαρξ να διατ τρέξει την μυστηριώδη καμπύλη της ευθείας γραμμής του Λένιν....»