Η ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Submitted by ardmin on Tue, 12/12/2023 - 15:07

Για την έκδοση αυτή
1. "Δεν χωράνε άλλοι"
2. "Είναι όλοι λαθρομετανάστες"
3. "Το καινούργιο μειονοτικό ζήτημα"
4. "Ο νόμος για την ιθαγένεια είναι μαγνήτης για τους λαθρομετανάστες"
5. "Οι μετανάστες καλοπερνάνε στην Ελλάδα- Πρέπει να τους κάνουμε τη ζωή δύακολη για να φύγουν"
6. "Οι μετανάστες αποτελούν υγειονομική βόμβα"
7. "Έχουν έρθει εδώ και μας παίρνουν τις δουλειές"
8. "Απειλείται η ζωή και η περιουσία μας"
9. "Οι Αλβανοί έχουν ενσωματεωθεί στην κοινωνία, αλλά οι Ασιάτες και οι Αφρικανοί είναι άλλο πράγμα"
10. "Μεμονωμένα περιστατικά και αγανακτισμένοι πολίτες"
11. "Οι δικοί μας πατεράδες μετανάστευαν νόμιμα"
Δύο αντιθετικές στρατηγικές για τη μετανάστευση

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ
ΕΞΟΦΥΛΛΟ
Η ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΚΩΔΙΚΟΣ
BOX00001-021
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Οι όροι της δημόσιας συζήτησης γύρω από τα θέματα της μετανάστευσης άλλαξαν ριζικά με το μεγάλο προσφυγικό ρεύμα του 2015. Τα μέχρι τότε αδιέξοδα της ευρωπαϊκής πολιτικής οξύνθηκαν λόγω του μεγάλου αριθμού προσφύγων που ζήτησαν καταφύγιο και ασφάλεια στα ευρωπαϊκά εδάφη. Η Ευρώπη επέλεξε να σχηματίσει την πολιτική της βασιζόμενη στην αριθμητική και όχι στον ανθρωπισμό, στην συνοριακή ασφάλεια και όχι στα ανθρώπινα δικαιώματα, στον εγκλωβισμό των προσφύγων στις πρώτες χώρες εισόδου και όχι σε ένα κοινό σύστημα κατανομής, στην λογική της αποτροπής και όχι σε αυτήν της υποδοχής και της ένταξης.

Με αυτά τα καινούρια λοιπόν δεδομένα η παρούσα έκδοση επιχειρεί να απαντήσει σε μια σειρά από ερωτήματα, να αποδομήσει τους μύθους που διακινεί η ακροδεξιά στην Ελλάδα, να εκτιμήσει την αναποτελεσματικότητα της ευρωπαϊκής πολιτικής και να προτείνει στοιχεία μιας άλλης πολιτικής σε ευρωπαϊκό αλλά και σε εθνικό επίπεδο όπου αυτό είναι εφικτό.

«Ας είμαστε ειλικρινείς: το μεταναστευτικό δεν είναι μια πορεία με τέλεια λύση, πρέπει όμως να είναι μια πορεία με πυξίδα πρωτίστως ηθική. Με αυτήν την έννοια, και έχοντας συναίσθηση ότι η μετανάστευση θα συνεχίσει να υπάρχει όσο υπάρχουν οι συνθήκες που τη γεννούν (ανισοκατανομή πλούτου, φτώχεια, πόλεμοι, κλιματική αλλαγή), επείγει να αναζητήσουμε τις προτάσεις εκείνες που συνδυάζουν τον ρεαλισμό, τη δικαιοσύνη και τον σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου». (σελ. 85-86)

Αριθμός έκδοσης
1
Αριθμός αντιτύπων
1
Γλώσσα
Ελληνικά
Οπισθόφυλλο

Είναι πάρα πολλοί οι μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα, κι έτσι δεν χωράνε άλλοι; Είναι όλοι τους "λαθρομετανάστες"; Λειτουργεί σαν μαγνήτης για "λαθρομετανάστες" ο νόμος για την θαγένεια; Οι ξένοι, ενώ τους μεταχειριζόμαστε με τον καλύτερο τρόπο, αποτελούν "υγειονομική βόμβα", μας παίρνουν τις δουλειές, απειλούν τη ζωή και την περιουσία μας; Οι Αλβανοί έχουν ενσωματωθεί, αλλά οι Πακιστανοί είναι κάτι διαφορετικό; Η ρατσιστική βία περιορίζεται σε μεμονωμένα περιστατικά; Οι δικοί μας πατεράδες μετανάστευαν νόμιμα;
Αυτά και πολλά άλλα, με τη μορφή όμως καταφάσεων και όχι ερωτήσεων, τα έχουμε ακούσει πολλές φορές. Ωστόσο, όσο κι αν είναι εμπεδωμένα στην κοινή γνώμη, τα παραπάνω στερεότυπα αποδεικνύονται σαθρά: μια ψύχραιμη εξέταση δείχνει ότι όχι μόνο είναι επικίνδυνα (καθώς συχνά συνδέονται με ακδροδεξιές λογικές), αλλά και ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Διαλέξαμε, λοιπόν, έντεκα από τους πιο διαδεδομένους μύθους σχετικά με τη μετανάστευση στην Ελλάδα. Αξιοποιώντας στοιχεία και μελέτες, δείχνουμε ποια είναι η πραγματικότητα σε κάθε θέμα, ενώ στο τέλος σκιαγραφούμε βασικά σημεία μια δίκαιης και ρεαλιστικής πολιτικής, δηλαδή μιας αριστερής πολιτικής, για το μεταναστευτικό.

ΣΕΛΙΔΕΣ
56
Τόπος έκδοσης
ΑΘΗΝΑ
Υπότιτλοι
ΕΝΤΕΚΑ ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ
Ψηφιακό αρχείο
Off