Φτάσαμε αισίως στο πέμπτο εγχειρίδια της σειράς «Αρχαιογνωσία και αρχαιογλωσσία» (γενναιόδωρα προσφορά του βήματος σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδης Τίτλος (Η ελληνική αρχαιότητα) και υπότιτλος (πόλεμος - πολιτική - πολιτισμος παραπέμπουν στο ατίθασο κεφάλαιο της αρχαίας ελληνικής ιστορίας, δικαιώνοντας τον πειραματικά και ρακτήρα του εγχειριδίου.
Στο συνεργατικό αυτό πόνημα συστήνεται η ελληνική αρχαιότητα από τον θα προχριστιανικό αιώνα έως τον 4ο μεταχριστιανικό, μοιρασμένη σε τέσσε ρις συμβατικές εποχές: αρχαϊκα, κλασικά, ελληνικ κή, ελληνορωμαϊκή. Κάθε εποχή ταξινομείται σε επι μέρους ενεπίγραφα κεφάλαια και υποκεφάλαια ανα οποία συντάσσονται στοιχεία που αφορούν δρώμενα πολεμικά, πολιτικά και πολιτιστικά. Επιβάλλονται επιλεγόμενα, χρονολόγιο, χάρτες και ευρετήριο.
Η σύνταξη του εγχειριδίου προκρίνει και εφαρμόζει προπάντων την αφηγηματική μέθοδο, περιορίζοντας στο ελάχιστο τα εικονογραφικά στοιχεία και αποφέροντας γενικότερα την παραστατική διακόσμηση στην δυασμένη συνήθως με αφόρητο κατακερματισμό της ύλης. Από την άποψη αυτή το ύφος του εγχειριδίου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί προδότεια, συνδυάζοντας την αναγνωστική μάθηση με την αναγνωστική τέρψη.
Η συνεργασία στην προκειμένη περίπτωση εξελίσσε ται σε πραγματικό διάλογο, στον βαθμό που οι δύο συγγραφείς (ο Δημήτρης Κυρτάτας και ο Σπύρος Ράγκος, πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και οι δύο, δόκιμοι ιστορικοί με συμπληρωματικά ενδιαφέροντας συνομιλούν με τον ξύ τους συγγράφοντας τα διαδοχικά κεφάλαια του εγ χειριδίου. Συμπλέκουν δηλαδή τις συνεισφορές τους, υπογράφοντας κάθε φορά, με το αρκτικό του ανώμα τός του ο καθένας, το συμβαλλόμενο κείμενο του
Α. Ν. ΜΑΡΩΝΙΤΗΣ