ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
Πρόλογος
Εἰσαγωγή.
Κεφάλαιο 1: Οἱ ἑλληνικὲς πολιτικές συνθήκες.
Κεφάλαιο 2: Επιδιώκοντας τὴν ἐθνικὴ ἑνότητα.
Κεφάλαιο 3: Μετὰ τὴν ἀπελευθέρωση
Κεφάλαιο 4: Ὁ ἀγώνας γιὰ τὴν Ἀθήνα.
Κεφάλαιο 5: Μεταξύ Γύρων.
Κεφάλαιο 6: Μιὰ ἀναδρομὴ στὰ γεγονότα..
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ
Παράρτημα Α΄: Ἡ Συμφωνία τῆς Πλάκας.
Παράρτημα Β΄: Βασικὰ σημεῖα τῆς Συμφωνίας τοῦ Λιβάνου.
Μάιος 1944
Παράρτημα Γ΄: Επιστολὴ πρὸς τὸν πρωθυπουργὸν Γ. Παπανδρέου.
Παράρτημα Δ΄: Ἔκθεση γιὰ τὴν Ἑλλάδα καὶ τὴν Γιουγκοσλαβία,
συνταχθεῖσα ἀπὸ τὸν πρεσβευτὴ Λίνκολν Μακβῆ
Παράρτημα Ε΄: Ἡ Συμφωνία τῆς Καζέρτας.
Παράρτημα ΣΤ΄: Πολιτικὴ καὶ οἰκονομικὴ ἀνασκόπησις τοῦ ΕΑΜ
εἰς τὰς παραμονὰς τῆς ἑλληνικῆς κρίσεως (Δεκέμβριος 1944) συνταχθεῖσα ὑπὸ τοῦ Γραφείου Στρατηγικῶν Ὑπηρεσιῶν (OSS), τοῦ κλάδου ἐρευνῶν καὶ ἀναλύσεως – ὑπ' ἀριθ. 2821
Παράρτημα Ζ΄: Ἡ Συμφωνία τῆς Βαρκίζης
Παράρτημα Η΄: Τὸ Σύμφωνον τοῦ Λιβάνου
Τα γεγονότα του Δεκεµβρίου του 1944 συγκλόνισαν τόσο βαθιά την κιόλας κατερειπωµένη από τον πόλεµο χώρα, που τίποτα δεν µπορεί να συγκριθεί µαζί τους. Σκοπός του βιβλίου είναι να µελετηθούν τα άµεσα αίτια αυτών και να αναλυθούν οι αντιδράσεις των συµµάχων απέναντι στην Ελληνική κρίση κάτω από το φως ντοκουµενταρισµένων στοιχείων που ήρθαν στην δηµοσιότητα.
Οι αναγνώστες θα εύρουν µια προσεκτική και αντικειµενική µελέτη ενός επεισοδίου της σύγχρονης ιστορίας, περιωρισµένου αυτού καθ| αυτού, χαρακτηριστικού, όμως, του τρόπου µε τον οποίον αµοιβαίες παρανοήσεις και κακοί υπολογισµοί οδηγούν σε καταστάσεις που κανείς δεν ήθελε και κανείς δεν είχε προβλέψει. Η πολιτική, και η ζωή γενικότερα, είναι κάπως έτσι.
Εδώ έχουµε ένα τέτοιο παράδειγµα γραµµένο προσεκτικά και µε ανάλυση σε βάθος. Εκείνος που θα θελήση να πληροφορηθή τι συνέβη στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 1944 µπορεί να το εύρη στις σελίδες που ακολουθούν τις πολιτικοδιπλωµατικές ενέργειες και αντενέργειες, και τα κίνητρα, καθώς και τους υπολογισµούς των περισσοτέρων από τους κυρίους πρωταγωνιστές των γεγονότων, όπως µας επιτρέπουν να γνωρίζουµε τα ντοκουµέντα που είναι στην διάθεσή µας.
Μια εξέταση των γεγονότων του Δεκεμβρίου του 1944 χωρίς πάθη και προκαταλήψεις θα µπορούσε να ενισχύση την άποψη ότι ενίοτε οι επαναστάσεις καθίστανται αναπόφευκτες όχι τόσο γιατί έχουν επιδιωχθή σκόπιµα, αλλά διότι οι παράγοντες σταθερότητας και ισορροπίας είναι πολύ εξασθενηµένοι και, ταυτόχρονα, πολύ ανελαστικοί για να ελέγχουν τις αυξανόµενες πιέσεις για αλλαγή. Κάτω από τέτοιες εύθραυστες συνθήκες, συγκρούσεις που θα µπορούσαν, αλλοιώς, να διευθετηθούν εύκολα προσλαµβάνουν τροµακτική συµβολική σηµασία, χωρίς να αφήνουν περιθώρια για ειλικρινείς διαπραγµατεύσεις και συµβιβασµούς. Με λίγα λόγια, η ελληνική εµπειρία, που εξετάζεται στις σελίδες αυτές, αποτελεί µια πολύτιµη µελέτη των αιτίων της µεγάλης συγκρούσεως που είναι, γενικά, γνωστή σαν ψυχρός πόλεµος.